Bråka Smartare

- Värdegrundsmaterial för åk F-6

Har ni mycket konflikter på er skola men är osäkra på hur ni ska arbeta med dem? Med materialet Bråka Smartare får pedagoger och kuratorer på er skola ett gemensamt förhållningssätt som bidrar till både ett lugnare klassrum likväl som en tryggare skolmiljö.

Vad är Bråka Smartare?

Bråka Smartare är ett klassrumsmaterial som behandlar olika teman inom konflikthantering. I varje
kapitel finner du ett flertal övningar som kan användas direkt i klassrummet med era elever samt ett tydligt talmanus till läraren. Med detta material ger ni era elever möjligheten att utveckla sin sociala kompetens och bidra till en bättre framtid.

Ta gärna en titt på filmen här bredvid. Om det låter intressant för dig och din skola finner du mer information om samtliga teman och pris här nedan. Kanske är det precis det verktyg ni letat efter!

Lektionsteman

- Klicka på temat för att läsa mer -

  • Tema: Vad är konflikter

    Detta kapitel är ett bra sätt att sätta igång samtalet om konflikthantering med eleverna. Syftet är att eleverna blir mer medvetna om vad konflikter är och att de själva har en del i hur konflikterna utvecklas. I lektionen får eleverna ta fram en lista på bra sätt att hantera konflikter. De får också en fin liknelse för att prata om vad som gör konflikter bättre respektive värre.

  • Tema: Känslor

    Att veta hur de olika känslorna känns och kunna skilja på̊ när man är till exempel ledsen och arg är en grundläggande emotionell kompetens som tyvärr inte alla barn lär sig. Det kan skapa allvarliga problem och konflikter senare i livet. Ni får dessutom Medlingscentrums känslokort som en bonus! Använd korten i dialog med elever som har svårt att sätta ord på sina känslor.

  • Tema: Konflikthanteringsstilar

    Det har visats i studier att det finns fem olika sätt att reagera på konflikt och motsättning. När eleverna ser att det finns olika sätt att reagera på är det lättare att pröva nya stilar och få bättre resultat i konflikter. Detta ger också elever och vuxna ett gemensamt språk för att prata om hur man ”blev” i en konflikt, för att lära inför framtida situationer. Lektionen har olika övningar och exempel för de olika åldrarna.

  • Tema: Aktivt lyssnande

    Att kunna lyssna på varandra är viktigt i alla samarbeten och relationer. Och givetvis när man ska lösa konflikter genom dialog. Vi gör praktiska övningar i aktivt lyssnande där eleverna får en förkroppsligad upplevelse av att verkligen bli lyssnad på. Detta pass är lika viktigt för alla åldrar!

  • Tema: Känslotermometern

    Med känslotermometern får era elever ett verktyg som hjälper till med att öka deras medvetenhet om hur deras känslor påverkar deras beteende.

    Temat går även igenom strategier för att minska känslostegringen vid intensiva situationer.

  • Tema: Konfliktpaus

    I detta tema tar vi en titt på konfliktpausen. Att ta en konfliktpaus innebär att en elev avlägsnar sig från en konfliktsituation för att lugna ned sig och tänka efter vad man vill kommunicera till de andra inblandade. Detta kan förhindra att en konflikt eskalerar.

  • Tema: Hur konflikter eskalerar

    Konflikttrappan gör eleverna medvetna om vanliga steg i konflikters eskalation. När de förstår vilka beteenden som trappar upp konflikten tänker de till en extra gång innan de agerar. Vi går även igenom lösningstrappan, så eleverna vet vad de kan göra för att situationen ska bli bättre. Lektionen har olika exempel och övningar för de olika årskurserna.

  • Tema: Jag-budskap

    Jag-budskap används när man är missnöjd med en situation eller någon annans beteende och vill rätta till situationen/ändra beteendet genom att prata med den andre. Målet med jag-budskap är att den andre ska lyssna och förstå så att ni tillsammans kan hitta vinna-vinna-lösningar.

    Med jag-budskap kan du få som du vill genom att berätta om dina upplevelser och behov på ett konstruktivt sätt

  • Tema: Konflikter på sociala media

    Vi inkluderar vår övergripande strategi för hantering av konflikter på sociala media mellan elever. Det är en strategi med åtgärder på skolnivå, klassnivå och individnivå. Materialet innehåller bland annat ett värdegrundsarbete om hur pedagogen kan arbeta med klassen för att skapa ett ännu bättre klimat på sociala media.

  • Tema: Behov

    Behov och önskemål som inte blir tillgodosedda är grunden till alla konflikter, enligt forskningen. På lektionen får eleverna fundera över hur olika behov ”på insidan” kan orsaka konflikter på utsidan. De får också reflektera över vilka sociala behov som är viktiga i skolan och hur de kan hjälpa andra och sig själva att få behoven tillgodosedda utan bråk.

  • Tema: Min sanning/din sanning

    En förutsättning för att hantera konflikter och samarbeta med andra är att förstå att olika människor kan uppleva samma sak på olika sätt. När man kan ta andras perspektiv och förstå deras behov kan man få förståelse och sympati för deras agerande.

  • Tema: Vinna/vinna-lösningar

    Samarbete handlar om att kunna ta den andres perspektiv, kunna förstå dennes behov och hitta lösningar som möter bådas behov. Eleverna får veta att en konflikt inte är en tävling där en vinner och en förlorar. Alla kan vinna!

Innehåll

- Digital licens -

Den digitala licensen för Bråka Smartare ger:

  • Tillgång till online-portalen för Bråka Smartare inklusive alla uppdateringar av materialet

  • Bildspel med pedagogiska bilder och talmanus till pedagogen

  • Nedladdningsbara dokument, bland annat konflikthanteringsstilar, känslokort, jag-budskap

  • Enkelhet i att dela materialet med alla användare på skolan

Pris: 4 995 kr i startavgift + 995 kr/år

Bild på digital licens av Bråka Smartare

Prisinformation: Digital licens

Den digitala licensen av Bråka Smartare ger er skola tillgång till vår digitala portal för Bråka Smartare samt uppdateringar av materialet. Den digitala licensen kostar 4 995 kr i startavgift samt en abonnemangsavgift på 995 kr/år. Om det skulle vara så att ni upplever er färdiga med materialet av olika anledningar kan ni när som helst avbryta ert abonnemang.


Prova gärna vår digitala portal
- Kostnadsfritt

Låter materialet intressant för er skola så rekommenderar vi er att prova Bråka Smartare portalen. På så vis kan ni se hur materialet är upplagt och om det känns som ett material för er.

Provlektionen är kostnadsfri och ger er tillgång till kapitel två i Bråka Smartare portalen med övningar och bildspel.

Skapa ett konto här och ta del av provlektionen